DISTRIBUIȚI
wiadomosci.onet.pl

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit în cadrul unei vizite oficiale în Lituania, vizita lor având scopul de a „demonstra solidaritatea cu aliaţii NATO şi statele membre UE din regiunea baltică”, informează mediafax.

Cei doi oficiali au discutat despre cum pot coopera mai bine, în cadrul unei vizite oficiale în Lituania cu tema rezolvării crizei migranţilor din Belarus şi prezenţa militară a Rusiei la graniţele Ucrainei, conform NATO.


Citește și : Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron din Germania au fost confirmate la Munchen

Stoltenberg spune că regimul Lukashenko explotează oamenii vulnerabili pentru a pune presiune pe ţările vecine, dar „niciun aliat NATO nu este singur”, aşa că NATO va fi alături de Lituania şi va oferi know-how şi experţi pentru a face faţă „ameninţărilor hibride”.

Totodată, Stoltenberg cere Rusiei să fie transparentă, să reduce tensiunile, avertizând-o că vor există „costuri şi consecinţe” dacă se va recurge la forţă.

„NATO este gata să-şi apere aliaţii şi vom continua să oferim partenerei noastre, Ucraina, sprijin politic şi practic”, a dat asigurări reprezentantul NATO.

Citește și : Preşedintele german îşi anulează în ultimul moment turneul în Golf din cauza evoluţiei pandemiei

Marţi şi miercuri, este programată o reuniune în Riga, Letonia, a miniştrilor de Externe din statele membre NATO. Aceştia se vor consulta cu privire la diferitele „provocări de securitate existente în regiune şi dincolo de ea”.