DISTRIBUIȚI
tass

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au instituit joi sancţiuni împotriva şefului serviciului rus de informaţii militare, Igor Kostiukov, şi a unui alt oficial al GRU pentru responsabilitatea lor în atacul informatic asupra parlamentului german în 2015, informează Reuters, potrivit agerpres.

Rusia a negat în mai acuzaţiile, afirmând că este vorba despre „o poveste utilizată în exces”, afirmând că Uniunii Europene îi lipsesc dovezile.


Citește și : Svetlana Tihanovskaia primeşte cu braţele deschise Premiul Saharov: ‘este o recompensă pentru poporul belarus’

UE a anunţat în Jurnalul Oficial că a adoptat sancţiuni care îl vizează pe Kostiukov pentru atacul în urma căruia au fost obţinute e-mailuri ale biroului parlamentar al Angelei Merkel.

Măsurile UE îl vizează şi pe Dmitri Badin, acuzat că este hackerul care a orchestrat atacul, precum şi aşa-numitul Centru 85, unitatea din cadrul GRU care l-a executat. Acesta mai este cunoscut şi sub denumirea Divizia de servicii speciale a GRU (GTsSS).

În acelaşi timp cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE a informaţiilor privitoare la sancţiunile blocului comunitar, Ministerul de Externe britanic a emis şi el un comunicat, în care precizează că sancţiunile vizează doi ofiţeri ai GRU şi o unitate a acestui serviciu.

Londra precizează că sancţiunile vor fi aplicate imediat.

Citește și : SUA condamnă recurgerea excesivă la forţă de către militari în Nigeria

„Regatul Unit este alături de Germania şi partenerii noştri europeni pentru a trage Rusia la răspundere pentru atacurile informatice menite să submineze democraţiile occidentale”, a afirmat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.

„Acest comportament infracţional discreditează şi mai mult guvernul rus”, a adăugat el.