DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană şi Indonezia au desfăşurat, duminică şi luni, primul lor exerciţiu naval comun în Marea Oman, pe baza unei potenţiale operaţiuni antipiraterie, indică un comunicat comun citat de France Presse, potrivit agerpres.

Manevrele au mobilizat o corvetă a forţelor navale indoneziene şi o fregată a forţei navale a UE (Eunavfor) detaşată din misiunea aero-navală europeană Atalanta de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei.


Citeşte şi: Finlanda cere INTERZICEREA turiştilor ruşi în UE, Germania se opune – Black News

”Exerciţiul, pe scenariul unei operaţiuni anti-piraţi, constă în aterizări de elicoptere pe punte, evoluţii tactice complexe pe mare, inspectarea navelor suspecte şi realimentare cu carburant pe mare”, au precizat Bruxelles şi Jakarta în comunicatul comun.

Operaţiunea UE-Indonezia este organizată la câteva zile după un exerciţiu militar comun de trageri cu muniţie de război, ce a reunit soldaţi indonezieni, americani şi din ţări aliate, în urma creşterii tensiunilor în jurul insulei Taiwan.

Citeşte şi: Antonio Guterres l-a băgat în şedinţă pe ministrul rus al Apărării: Cei doi au vorbit despre Zaporijjea şi masacrul de la Olenivka – Black News

În luna februarie, cele 27 de state membre ale UE şi-au consolidat parteneriatul cu ţările din regiunea Asia-Pacific în contextul ascensiunii puterii Chinei.

Acest exerciţiu euro-indonezian intervine în contexul în care misiunea europeană Atalanta este fragilizată după încheierea, în luna martie, a autorizării din partea ONU ce permitea navelor de război străine să intre în apele teritoriale somaleze pentru a lupta contra pirateriei – un cadru căruia însăşi Somalia s-a opus mult timp.