DISTRIBUIȚI
AP

Uniunea Europeană şi Grecia au semnat joi un acord pentru construirea până în septembrie 2021 a unei noi tabere de primire a migranţilor pe insula Lesbos, după ce tabăra Moria a fost distrusă de un incendiu în luna septembrie, informează AFP, potrivit agerpres.

Sprijinul Uniunii Europene în gestionarea noii tabere este inedit şi acordul prevede o repartizare a responsabilităţilor între Comisia Europeană, autorităţile greceşti şi agenţiile europene.


Citește și : EXPLOZIE puternică la un depozit din UK (VIDEO)! Mai multe persoane sunt grav rănite!

După distrugerea taberei insalubre Moria, cea mai mare din Europa, pe insula Lesbos a fost ridicată o tabără provizorie. Peste 7.300 de solicitanţi de azil, printre care copii, persoane cu nevoi speciale sau bolnavi, se înghesuie sub corturi, fără încălzire sau apă caldă.

În noua tabără, ”vom furniza toate condiţiile decente migranţilor şi refugiaţilor care sosesc şi, de asemenea, vom susţine locuitorii de pe insulele greceşti”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat.

Şefa executivului comunitar a subliniat necesitatea ”unor proceduri rapide şi echitabile” pentru analizarea cererilor de azil. Pentru migranţi, ”centrele trebuie să nu fie decât o oprire temporară înaintea întoarcerii (către ţara de origine sau de tranzit) sau a integrării lor”, a explicat ea.

Citește și : Medicul iraniano-suedez, acuzat de spionaj la Teheran, SCAPĂ momentan de EXECUȚIE

Comisia Europeană intenţionează să aloce aproximativ 130 de milioane de euro pentru taberele din Lesbos şi Chios, cea mai mare parte a banilor fiind destinaţi pentru Lesbos. În luna noiembrie, au fost investite 121 de milioane de euro pentru construirea a trei tabere pe insulele Samos, Kos şi Leros.