DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a sancţionat luni trei companii, dintre care una turcă, şi doi cetăţeni libieni pentru implicare în încălcarea embargoului asupra vânzărilor de armament impus Libiei de către Naţiunile Unite, au anunţat diplomaţi europeni la Bruxelles, transmite AFP, potrivit agerpres.

Conform acestor surse, celelalte două companii sancţionate sunt din Iordania şi Kazahstan.


Citește și: Un bloc de locuințe S-A PRĂBUȘIT în India (VIDEO)! Sunt morți și răniți!

Decizia a fost adoptată vineri de Consiliul UE, la nivel de ambasadori, şi a fost avizată luni de miniştrii de externe ai Celor 27, într-o reuniune la Bruxelles.

Activele bancare din UE ale companiilor sancţionate vor fi îngheţate, iar entităţile respective nu vor putea avea relaţii cu societăţi din Uniunea Europeană şi nici nu vor avea acces pe pieţele financiare europene.

ONU a impus un embargo asupra armelor în 2011, iar încălcarea sa poate duce la sancţiuni.

Libia se află în haos după înlăturarea, în 2011, a dictatorului libian Muammar Ghadafi şi a devenit un câmp de luptă pentru intermediarii unor forţe rivale. Embargoul are drept scop limitarea fluxului de arme şi echipament militar spre şi din Libia.

Citește și: POTOP în Vietnam! Șase oameni au murit și peste 100 au fost răniți

Potrivit unuia dintre diplomaţi, operaţiunea militară europeană IRINI a furnizat noi dovezi care justifică aceste sancţiuni.

În urmă cu două săptămâni, militarii europeni din misiunea IRINI au urcat la bordul unei nave care se îndrepta spre un port libian şi transporta combustibil pentru avioane, care cel mai probabil urma să fie utilizat „în scopuri militare”. Nava plecase din Emiratele Arabe Unite.