DISTRIBUIȚI
UE

Faptul că preşedintele american Donald Trump şi-a dat joi seara acceptul pentru un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un reprezintă o „evoluţie pozitivă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei Uniunii Europene, Maja Kocijancic, citată de AFP, potrivit agerpres.

Întrebată într-o conferinţă de presă cu privire la acest succes diplomatic al administraţiei americane, Maja Kocijancic a salutat „recentele evoluţii pozitive” în relaţiile dintre cele două Corei.


Citeşte şi: La un pahar de soju, Kim Jong-Un a glumit pe seama imaginii sale din presa internaţională

„Faptul că preşedintele (Donald) Trump este pregătit să accepte invitaţia lui Kim Jong-un la un summit reprezintă o evoluţie pozitivă”, a reiterat ea.

Casa Albă a confirmat joi că preşedintele american a acceptat invitaţia tânărului lider nord-coreean.

Perspectiva acestei întâlniri a fost salutată de China, Rusia, precum şi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-un, care s-a servit de recentele Jocuri Olimpice de la Pyeongchang, în ţara sa, pentru demersuri destinate unei apropieri cu Nordul.

Referindu-se la numeroasele reuniuni la nivel înalt cu regimul de la Phenian prevăzute pentru viitorul apropiat, Maja Kocijancic a asigurat că UE este „nerăbdătoare să vadă rezultatele”.

„Ne-au parvenit ecouri ale angajamentului Coreei de Nord despre începerea negocierilor privind denuclearizarea şi despre reducerea testelor sale cu arme nucleare pe durata acestor negocieri”, a afirmat în continuare purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Citeşte şi: Recompensă de 5 milioane de dolari pusă pe capul unui lider taliban

„Dacă aceste ecouri se confirmă în practică, aceasta ar putea crea condiţiile necesare unei soluţii negociate” a lungului conflict diplomatic cu acest regim, a spus ea.

Federica Mogherini urmează să aibă o întâlnire cu şefa diplomaţiei Coreei de Sud, Kang Kyung-Wha, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la 19 martie la Bruxelles.