DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
(FILES) In this file photo taken on January 15, 2007 European Parliament President Josep Borrell gives a farewell speech at the European Parliament in Strasbourg. Josep Borrell, former president of the European Parliament and very active against Catalan separatism, will be the new Spanish socialist government's foreign minister, a party source told AFP. / AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat luni anunţul preşedintelui american Donald Trump privind Sudanul, care deschide calea pentru retragerea acestei ţări de pe lista neagră a SUA cu statele care susţin terorismul, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Intenţia afişată de Statele Unite de a retrage Sudanul de pe lista statelor care susţin terorismul este crucială”, a scris Josep Borrell pe Twitter.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Această decizie a survenit după ce guvernul de la Khartoum a acceptat un program de indemnizare de 335 de milioane dolari pentru victimele şi rudele atacurilor din trecut, a indicat Trump pe Twitter.

Borrell a declarat că propunerea este recunoaşterea progresului realizat de Sudan sub conducerea prim-ministrului Abdalla Hamdok.

”Acest lucru întăreşte integrarea (Sudanului) în comunitatea internaţională şi accesul său la economia globală. UE sprijină pe deplin tranziţia din Sudan”, a subliniat el.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

Sudanul este una dintre cele patru ţări desemnate de Washington ca stat susţinător al ”terorismului”, alături de Iran, Coreea de Nord şi Siria.

Donald Trump a evocat luni un acord cu Sudanul privind acordarea de despăgubiri pentru familiile americanilor victime ale atacurilor comise în 1998 în Africa şi a declarat că este pregătit să retragă această ţară de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul.