DISTRIBUIȚI
www.tvyumuri.icrt.cu

Uniunea Europeană a criticat marţi anunţul făcut de un responsabil al administraţiei Trump privind aplicarea iminentă a unei legi care deschide calea pentru mii de acţionări în justiţie a unor companii străine care activează în Cuba, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Noi deplângem profund” această decizie deoarece ”aceasta va crea şi mai multă confuzie pentru investiţiile străine, care ajută la crearea de locuri de muncă şi la prosperitate în Cuba”, a declarat presei Alberto Navarro, ambasadorul UE în Cuba, UE fiind primul partener comercial al insulei.


Citește și : Premierul în exerciţiu al Estoniei, mandatat cu formarea noului guvern

Potrivit unui oficial al administraţiei Trump, consilierul pentru Securitatea Naţională al Casei Albe, John Bolton, va anunţa miercuri, în cursul unui discurs rostit la Miami, „aplicarea capitolului III din legea Helms-Burton” din 1996.

Sistematic îngheţată de Washington pentru a nu-i ofensa pe aliaţi, legea permite, teoretic, în special cubanezilor exilaţi, să dea în judecată în instanţele federale americane companiile care au realizat câştiguri prin intermediul unor companii naţionalizate după revoluţia din 1959 în Insulele Caraibe.

Ziua de miercuri pentru a anunţa aceste noi măsuri nu a fost aleasă la întâmplare şi coincide cu aniversarea atacului din Bay of Pigs (Golful Porcilor), în 1961, o tentativă a guvernului american de a răsturna regimul comunist cubanez care s-a soldat cu o înfrângere zdrobitoare.

Administraţia Donald Trump, care acuză Cuba că face parte dintr-o ”troică a tiraniei” în America Latină împreună cu Venezuela şi Nicaragua, a lansat deja această ameninţare în ianuarie, încurajând atunci ”oricine persoană care avea afaceri în Cuba să verifice dacă este implicată în traficul de bunuri confiscate şi este complice la această dictatură”.

Departamentul de Stat al SUA, care a afirmat că a luat în considerare „preocupările” aliaţilor Washingtonului, a făcut un pas înapoi la începutul lunii martie, dar nu pentru mult timp.

Scopul este de a descuraja investiţiile străine, a declarat marţi ambasadorul Alberto Navarro. Cu toate acestea,”UE a creat o legislaţie antidot, aşa cum au făcut Canada, Japonia şi Mexicul, astfel încât cetăţenii şi antreprenorii noştri au protecţia Uniunii Europene în cazul unor procese din SUA”, a precizat ambasadorul.

„Cetăţenii europeni au obligaţia de a nu colabora (în cadrul acestor proceduri judiciare) şi posibilitatea de a depune plângere împotriva companiilor cerând compensaţii pentru proprietăţile confiscate în Cuba”, a adăugat el.

SUA doresc să menţină presiunea asupra insulei, pe care o acuză de susţinere a regimului socialist al lui Nicolas Maduro în Venezuela.

Citește și : Trump îi adresează ‘condoleanţe’ lui Macron după incendiul de la Notre-Dame

Atunci când legea Helms-Burton a fost adoptată în 1996, Departamentul de Stat al SUA a estimat că existau până la 200.000 de plângeri potenţiale, care au fost îngheţate şi ar putea fi restabilite atunci când capitolul III al legii va fi pe deplin activat.

Potrivit Consiliului Economic şi Comercial al Statelor Unite şi al Cubei, un grup cu sediul la New York care susţine relaţiile comerciale dintre cele două state, plângerile în acest context ar putea viza companii ale căror cifre de afaceri combinate ar ajunge la 678 de miliarde.

Potrivit grupului, printre companiile care ar putea fi supuse unor potenţiale procese se află companiile aeriene American Airlines, Delta şi United, lanţurile hoteliere Marriott şi Accor şi alte companii cum ar fi Pernod Ricard şi Huawei.