DISTRIBUIȚI
europeansting.com

Uniunea Europeană ar putea implementa în iulie măsuri preliminare pentru protecţia producătorilor de oţel şi aluminiu faţă de taxele de import aplicate de SUA, a declarat luni agenţiei Reuters comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, potrivit agerpres.

O anchetă completă asupra tarifelor americane – 25% asupra importurilor de oţel şi 10% asupra celor de aluminiu – va dura nouă luni, a precizat Malmstrom. Conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), UE poate impune tarife provizorii de protecţie timp de 200 de zile, dacă o analiză preliminară va arăta că industriile oţelului şi aluminiului sunt afectate sau periclitate grav. „Tot ce facem este compatibil – la virgulă – cu OMC, spre deosebire de alţii”, a spus comisarul.


Citește și : Parlamentul ungar comemorează tratatul de pace de la Trianon din 1920

Statele Unite au introdus taxele respective în martie, iar de vineri ele se aplică şi producătorilor din UE. Comisia Europeană a lansat în aceeaşi lună un studiu de impact.

Preşedintele american Donald Trump a justificat măsurile adoptate prin raţiuni de securitate naţională. Malmstrom a apreciat acest punct de vedere ca „foarte inovator”, deoarece este greu de spus în ce mod comerţul Uniunii Europene poate constitui o ameninţare.

Statele Unite au în vedere şi tarife similare la importul de autovehicule, care – a avertizat comisarul european – pot duce la măsuri de retorsiune mai serioase din partea UE.

Trump a provocat şi o criză la OMC, refuzând numirea unor judecători de apel, ceea ce va duce până la urmă la blocarea sistemului de soluţionare a disputelor, a mai arătat Cecilia Malmstrom. „Dacă asta au de gând să facă, sunt pe calea cea bună”, a adăugat ea.

Citește și : Afganistan: Atentat sinucigaş la Kabul revendicat de gruparea Statul Islamic. Cel puțin 7 morți și 18 răniți