DISTRIBUIȚI
Anadolu

Uniunea Europeană a propus miercuri Londrei să relaxeze controalele asupra anumitor mărfuri destinate Irlandei de Nord pentru a reduce tensiunile cu provincia britanică privind aprovizionările în urma Brexitului, relatează AFP, potrivit agerpres

Aceste propuneri reprezintă ”răspunsul nostru sincer la îngrijorări” în Irlanda de Nord, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, prezentând oferta europeană.


Citește și : Coreea de Nord prezintă imagini cu rachetele sale cele mai avansate la o expoziţie de armament

Măsura ar viza ”o gamă largă” de mărfuri provenind din Marea Britanie şi ”consumate în Irlanda de Nord”, se precizează într-un comunicat. Măsura ar avea ca efect reducerea controalelor cu aproximativ 80% şi a formalităţilor vamale cu 50%, creând un fel de ”cale rapidă” pentru aceste produse, a subliniat comisarul.

În schimb, pentru a proteja integritatea pieţei interne europene şi pentru a se asigura că aceste produse nu intră pe piaţă, Londra ar trebui să ofere garanţii, cum ar fi o etichetă care să indice că mărfurile sunt destinate vânzării ”numai” în Regatul Unit şi un mecanism de ”reacţie rapidă” pentru identificarea şi soluţionarea problemelor, în condiţiile unor măsuri unilaterale luate de Bruxelles.

Comisia este pregătită să înceapă ”discuţii intense cu guvernul britanic pentru a obţine o soluţie durabilă şi comună cât mai curând posibil”, precizează comunicatul executivului european. O delegaţie a Comisiei s-a deplasat miercuri la Londra pentru a prezenta oferta europeană.

La rândul său, Sefcovic urmează să se întâlnească vineri la Bruxelles cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost.

Considerat responsabil de Londra pentru dificultăţile de aprovizionare în provincia britanică, protocolul nord-irlandez, încheiat în cadrul tratatului pentru Brexit, afectează relaţiile dintre Londra şi Bruxelles de luni de zile.

Citește și : Comisia Europeană pledează pentru interzicerea exploatării resurselor de gaz, petrol şi cărbune în Arctica

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Textul, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, a provocat iritare în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul de la Londra, care a semnat documentul, a solicitat renegocierea acestuia, susţinând că este nefuncţional în forma sa actuală.