DISTRIBUIȚI
RTE

Uniunea Europeană i-a promis miercuri şefului Guvernului libian de Uniune Naţională (GNA, recunoscut de ONU), Fayez al-Sarraj, că îşi va ‘intensifica eforturile’ pentru o soluţie paşnică în Libia, în timp ce ministrul de externe german, Heiko Maas, a exprimat temerea că această ţară nord-africană aflată în haos ar putea deveni ‘o a doua Sirie’, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Uniunea Europeană susţine pe deplin procesul de la Berlin şi toate iniţiativele Naţiunilor Unite vizând găsirea unei soluţii politice globale la criza din Libia’, afirmă un comunicat al Consiliului European, emis la finalul mai multor reuniuni cu Fayez al-Sarraj.


Citește și : Ucraina va trimite o echipă de anchetă în Iran pentru a investiga accidentul de avion

O conferinţă internaţională este prevăzută să aibă loc în această lună la Berlin, vizând identificarea unei soluţii pentru revenirea la procesul politic sub egida ONU.

GNA, cu sediul la Tripoli, se confruntă cu o ofensivă a forţelor rivale, conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării. Acestea au luat controlul asupra oraşului de coastă Sirta, în cadrul campaniei de cucerire a capitalei Tripoli şi de înlăturare a GNA.

Fayez al-Sarraj s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu ministrul de externe german, Heiko Maas.

‘Vrem să împiedicăm ca Libia să devină teatrul unui război prin interpuşi. Şi să facem astfel încât Libia să nu devină o a doua Sirie’, a declarat Maas după întrevedere.

Ministrul german a participat marţi la o reuniune de urgenţă cu privire la Libia cu omologii săi francez, britanic şi italian.
‘Prim-ministrul libian a declarat încă o dată sprijinul său total faţă de procesul de la Berlin şi, în particular, că este pregătit să facă să avanseze ceea ce urmează să fie convenit acolo – atât o încetare a focului şi un embargou asupra armelor cu statele vecine, dar şi, mai ales, procesul politic în Libia sub egida ONU’, a declarat Heiko Maas.

Citește și : Atac armat în Cadana. Un mort şi trei răniţi grav

Borrell a avertizat anterior că situaţia din Libia este ‘foarte periculoasă’, iar marţi a condamnat ‘ingerinţa Turciei’ în conflictul din această ţară.

Charles Michel este aşteptat la sfârşitul acestei săptămâni în Turcia pentru o întâlnire cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Conform cotidianului Hurriyet, Erdogan a anunţat că a trimis 35 de militari în Libia în sprijinul guvernului de la Tripoli, aceştia urmând să nu aibă rol combatant.