DISTRIBUIȚI
Fair Observer

Uniunea Europeană a anunţat joi prelungirea cu un an a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, ca reacţie la decizia Phenianului de a continua dezvoltarea de arme nucleare şi rachete balistice, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pentru contribuţia la programele de înarmare nord coreene, cu încălcarea rezoluţiilor ONU, sunt supuse sancţiunilor UE 57 de presoane şi nouă entităţi, ale căror active sunt blocate. Celor în cauză li se interzice, de asemenea, intrarea în UE. Lista a fost confirmată joi şi va fi publicată vineri în jurnalul oficial al Uniunii.


Citește și : CUTREMUR puternic în Los Angeles

Consiliul Uniunii Europene precizează într-un comunicat că sancţiunile împotriva Coreei de Nord sunt mai severe decât cele impuse oricărei alte ţări. „UE a transpus toate rezoluţiile aplicabile ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi a instituit propriul regim autonom de sancţiuni faţă de RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană – n. red.), care completează şi întăreşte sancţiunile adoptate de ONU’, arată comunicatul, adăugând că ‘UE şi-a exprimat de mai multe ori convingerea fermă că o pace durabilă şi denuclearizarea peninsulei coreene trebuie realizate prin mijloace paşnice şi că procesul diplomatic trebuie continuat, ca singură modalitate de realizare a acestui obiectiv’.

Sancţiunile UE sunt reexaminate anual, reaminteşte AFP. ONU a sancţionat până acum 80 de persoane şi 75 de entităţi din Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a insistat marţi, cu ocazia celei de-a 67-a aniversări a armistiţiului care a încheiat războiul din peninsula coreeană, că arsenalul nuclear al ţării sale este garantul securităţii naţionale, care „va fi asigurată pentru totdeauna”

Citește și : Opozanții lui Lukaşenko plănuiau revolte masive în Minsk. Ce rol aveau mercenarii ruși?