DISTRIBUIȚI
AFP

Apelurile Germaniei pentru suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE par să fi căzut pe teren steril, în condiţiile în care miniştrii de externe ai ţărilor din UE au subliniat vineri necesitatea unui dialog cu Ankara, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

Atât cancelarul federal german Angela Merkel, cât şi contracandidatul său principal Martin Schulz au îndemnat, în timpul dezbaterii lor televizate de duminică, la suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE.


Însă, în timpul reuniunii de două zile pe care miniştrii de externe ai ţărilor din UE au avut-o în Estonia, ţară ce deţine în prezent preşedinţia UE, mai mulţi miniştri au declarat în mod ferm că încheierea oficială a negocierilor de aderare, care ar trebui să fie o decizie unanimă a statelor membre ale UE, nu este o opţiune.

‘Turcii au trecut printr-o perioadă foarte dificilă’, a declarat ministrul de externe britanic Boris Johnson, adăugând că toate ţările din UE sunt serios îngrijorate în legătură cu situaţia privind drepturile omului din această ţară. ‘Nu ar trebui să alungăm Turcia. Aceasta este o ţară de o importanţă strategică pentru noi’, a subliniat Johnson.

Opiniile lui Johnson au avut ecou din partea ministrului de externe irlandez Simon Coveney, care a subliniat necesitatea unui dialog şi a menţinerii ‘perspectivei pentru o viitoare aderare a Turciei’ la UE.

‘În mod evident, lucrurile s-au schimbat mult în Turcia în ultimele 12 luni şi nu ar trebui să pretindem că acest lucru nu s-a întâmplat, însă aceasta nu înseamnă că nu ar mai trebui să manifestăm deschidere’, a declarat Coveney.

De asemenea, miniştrii de externe ai UE reuniţi la Tallin au discutat despre necesitatea ca blocul comunitar să-şi înăsprească sancţiunile împotriva regimului nord-coreean.