DISTRIBUIȚI
The Economist

Uniunea Europeană şi Spania vor organiza la 26 mai o videoconferinţă a donatorilor pentru a ajuta milioanele de venezueleni care fug din ţara lor şi ţările din America Latină care îi adăpostesc, a anunţat vineri Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Conferinţa va sprijini vecinii Venezuelei care primesc un număr fără precedent de refugiaţi”, a explicat Josep Borrell în cursul unei conferinţe de presă, subliniind că noul „coronavirus a agravat şi mai mult criza”.


Citește și : OMS a anunţat că studiază posibile legături între COVID -19 şi maladia Kawasaki

„Comunitatea internaţională nu poate sta deoparte în faţa tragediei venezuelenilor. Este necesar să se acţioneze fără întârziere”, a declarat şefa diplomaţiei de la Madrid, Arancha Gonzalez Laya, citată într-un comunicat.

Peste 40 de ţări şi instituţii financiare vor participa la această conferinţă, organizată cu Înaltul Comisariat pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), potrivit UE.

Circa 4,9 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara de la sfârşitul lui 2015 pentru a fugi de criza politică şi economică, potrivit Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

În această ţară, inflaţia a depăşit 9.000% anul trecut, iar penuria de medicamente şi carburant este la fel de frecventă ca întreruperea curentului electric.

Venezuela este ţinta unor sancţiuni economice impuse de administraţia americană, destinate să îl pună sub presiune pe preşedintele Nicolas Maduro, inclusiv un embargo asupra petrolului, principala resursă a ţării.

Citește și : Trump speră că se va găsi un vaccin până la sfârşitul anului, ‘poate înainte’

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, a fost recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de Washington şi o parte a comunităţii internaţionale, după ce Nicolas Maduro a rămas la putere în 2018 în urma unor alegeri denunţate ca incorecte.

Columbia vecină este principala destinaţie a venezuelenilor, cu 1,7 milioane de persoane, mai scrie AFP.