DISTRIBUIȚI
SOS Mediteranee

Uniunea Europeană şi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) au cerut luni Italiei şi Maltei să autorizeze imediat acostarea unei nave care transportă sute de migranţi salvaţi pe mare, UNHCR calificând situaţia drept ‘un imperativ umanitar urgent’, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Nava Aquarius, închiriată de organizaţia neguvernamentală SOS Mediteranee, a salvat sâmbătă 629 de migranţi, între care şapte femei însărcinate, 11 copii mici şi 123 de minori neînsoţiţi, dar de atunci se află în aşteptare în largul Italiei şi Maltei, care îi refuză accesul în porturile lor.


Citeşte şi: Preşedintele SUA se dezlănţuie împotriva aliaţilor din NATO

Într-un comunicat, UNHCR ‘a lansat un apel la guvernele vizate să permită debarcarea imediată a sute de persoane blocate în Mediterana de sâmbătă’.

‘Există un imperativ umanitar urgent aici’, a apreciat Vincent Cochetel, emisar special al UNHCR pentru Mediterana Centrală. ‘Oamenii sunt în primejdie, nu mai au provizii şi au nevoie de ajutor rapid’, a adăugat el.

‘Problemele mai ample de a şti cui îi revine responsabilitatea şi modul în care aceste responsabilităţi ar trebui împărţite între state ar trebui să fie tratate mai târziu’, consideră responsabilul ONU în acelaşi comunicat.

Malta şi-a reiterat duminică refuzul de a lăsa nava să acosteze, în pofida cererilor Romei.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor malteze a declarat pentru AFP că salvările operate de Aquarius au avut loc în zona de căutare şi salvare libiană, care intră în sfera de responsabilitate a centrului de coordonare de la Roma. Ceea ce înseamnă, potrivit acestuia, că Malta nu are nicio obligaţie faţă de migranţii respectivi.

‘Fundamental, principiul salvării pe mare nu ar trebui să fie pus în discuţie de incidente ca acesta. Alte guverne trebuie să acţioneze pentru a sprijini ţările care se confruntă cu sosiri pe ţărmurile lor’, a afirmat Cochetel.

Italia a primit 13.706 de migranţi veniţi pe calea mării de la începutul anului 2018, o scădere semnificativă în raport cu anii precedenţi, menţionează UNHCR.

Matteo Salvini, liderul partidului Liga din Italia (de extrema-dreaptă), devenit ministru de interne luna aceasta, a promis să reducă fluxul de migranţi din Africa, blocând nava, operată de SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere, în weekend.

‘Salvarea vieţilor pe mare este o datorie, dar transformarea Italiei într-o tabără enormă de refugiaţi nu este’, a scris Salvini într-un mesaj postat luni pe Facebook. ‘Italia şi-a plecat capul şi s-a supus. De data aceasta cineva spune nu’, susţine el în text.

Citeşte şi: Un avion de vânătoare american s-a prăbuşit în mare

Legislaţia UE cere ca solicitanţii de azil să se înregistreze în prima ţară de sosire, dar ţări din prima linie a fluxului de migranţi, cum ar fi Italia şi Malta, declară că povara trebuie împărţită de toate statele membre ale blocului comunitar.

‘Acesta nu este un act inuman’, a declarat ministrul transporturilor italian Danilo Toninelli, responsabil de porturile italiene şi de garda de coastă. ‘Este bun simţ … Cerem ca toată Europa să-şi asume responsabilitatea pentru o astfel de problemă delicată şi importantă ca imigraţia’, a insistat el într-un interviu televizat.

Comisia Europeană a solicitat să se acţioneze imediat. ‘Vorbim despre oameni. Prioritatea autorităţilor italiene şi malteze ar trebui să fie ca aceşti oameni să primească ajutorul de care au nevoie’, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

‘Facem apel la toţi cei implicaţi să contribuie la găsirea unei soluţii rapide pentru ca oamenii de la bordul Aquarius să poată fi în siguranţă şi să debarce cât mai curând posibil’, a afirmat el.