DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană nu va fi de acord să renegocieze acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar dar ar putea exista ceva marjă de manevră pentru o declaraţie privind „backstop”-ul irlandez, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din Ministerul spaniol de Externe, potrivit Agerpres.

Noile precizări au loc după ce Bloomberg l-a citat pe ministrul spaniol de externe Josep Borrell cu declaraţia că în prezent este negociat un acord revizuit de Brexit.


Citește și : Criza din Venezuela: Rusia îl invită pe Guaido să negocieze cu Maduro

„Ar putea exista o anumită marjă pentru un fel de acord politic în jurul backstop-ului irlandez, dar nu ştim încă cum se poate materializa, într-o scrisoare, o declaraţie sau o notă”, a precizat sursa citată.

„Tratatul de Brexit nu va fi redeschis”, a adăugat sursa, referindu-se la Acordul de retragere încheiat între premierul Theresa May şi Uniunea Europeană în noiembrie anul trecut.

Parlamentul britanic a respins acordul în ianuarie, în principal din cauza clauzei privind „backstop”-ul irlandez (”plasa de siguranţă”), o poliţă de asigurare menită să evită controalele la frontieră între statul membru UE Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit.

Unii parlamentari britanici se tem că „plasa de siguranţă” ar putea ţine Marea Britanie blocată pe termen nedefinit într-o uniune vamală cu UE.

Citește și : Nominalizările la premiul World Press Photo 2019 (GALERIE FOTO)

Josep Borrell s-a întâlnit marţi, la Madrid, cu negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie. Theresa May s-a aflat miercuri la Bruxelles pentru noi discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.