DISTRIBUIȚI
Facebook

Șeful agenţiei nucleare iraniene, Ali Dakar Salehi, a declarat duminică că statele europene, care fac parte din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri mondiale, nu și-au îndeplinit angajamentele din cadrul pactului, potrivit Reuter, scrie mediafax.

„Din păcate, statele europene nu și-au îndeplinit angajamentele … acordul nu este o stradă cu sens unic, iar Iranul va acționa în consecință așa cum am făcut până acum prin reducerea treptată a angajamentelor noastre”, a spus Ali Dakar Salehi, după o întâlnire cu actualul șef al Agenţiei Atomice Internaţionale, Cornel Feruţă, la Teheran.


Citește și : Inundaţii în Maroc: Cel puţin şase morţi într-un accident de autobuz provocat de revărsarea unui râu

Feruţă se află la Teheran pentru discuții la nivel înalt cu oficiali iranieni, inclusiv cu ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, a informat presa iraniană.

„Vizita face parte din interacţiunea continuă dintre AIEA şi Iran”, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei.

Vizita oficialului are loc înaintea întâlnirii trimestriale a celor 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor Agenţiei şi la scurt timp după publicarea unui raport al AIEA potrivit căruia cooperarea Iranului cu agenţia este sub aşteptări. „Discuţiile dintre Agenţie şi Iran (…) necesită cooperarea deplină şi în timp util a Iranului”, se arată în raport.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Citește și : Directorul interimar al AIEA cere Iranului să coopereze pe deplin cu inspectorii internaţionali