DISTRIBUIȚI

Turcia şi-a declarat miercuri ‘dezamăgirea’ faţă de neincluderea sa pe lista ţărilor din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie în contextul pandemiei, Ankara cerând ‘repararea acestei erori’, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Trăim dezamăgirea de a nu face parte din listă’, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei turce, Hami Aksoy, într-un comunicat. ‘Aşteptăm ca această eroare să fie reparată cât mai rapid’, a adăugat el.


Citește și: NATO aprobă planul de apărare pentru Polonia și țările baltice

Conform listei publicate marţi de Uniunea Europeană şi care nu este constrângătoare pentru statele membre, călătorii din 15 ţări (printre care China, condiţionat) sunt autorizaţi să intre în spaţiul Schengen.

Turcia şi SUA nu sunt incluse pe această listă, care va fi reanalizată la fiecare două săptămâni.

Decizia constituie o lovitură dură pentru imaginea Turciei, care se străduieşte de mai multe săptămâni să se prezinte ca o ţară sigură, pentru a atrage turişti şi a salva ce se mai poate din sezonul estival.

Citește și: Facebook interzice o grupare violentă de extremă dreapta

Ankara afirmă că a combătut cu succes epidemia COVID-19, raportând o rată de mortalitate relativ scăzută, de circa 5.100 de decese la aproape 200.000 de cazuri de contaminare.

Însă în ultimele săptămâni, numărul zilnic de cazuri noi este în creştere în urma relaxării restricţiilor luna trecută.