DISTRIBUIȚI
City Of Windsor
Srebrenica Monument

Uniunea Europeană i-a chemat vineri pe sârbii bosniaci să respecte decizia Înaltului Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia de a interzice negarea genocidului de la Srebrenica în această ţară divizată, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Revizionismul şi negarea genocidelor sunt în contradicţie cu valorile europene cele mai fundamentale’, a reamintit Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.


Citește și : Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

‘Reconcilierea este una din priorităţile de îndeplinit de către Bosnia-Herţegovina pentru a avansa pe calea spre UE’, a adăugat ea.

Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia, austriacul Valentin Inzko, a recurs vineri la puterile sale discreţionare pentru a interzice negarea genocidului şi a crimelor de război în această ţară.

Salutată ca ‘istorică’ de responsabilii bosniaci musulmani, decizia sa a fost criticată de lideri politici sârbi bosniaci, mai ales de către membrul sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei, Milorad Dodik, care şi-a reiterat poziţia cu privire la masacrul de la Srebrenica.

‘Este o decizie fără fundament juridic (…), Republika Srpska (entitatea sârbilor bosniaci, n.red.) o respinge. La Srebrenica nu a avut loc un genocid’, a afirmat Dodik într-o conferinţă de presă.

‘Este vorba despre o decizie luată de Înaltul reprezentant Valentin Inzko’, a subliniat purtătoarea de cuvânt a lui Josep Borrell.

Citește și : Rusia a testat DECONECTAREA de la internetul global

‘UE le cere imediat tuturor liderilor politici să se abţină de la recurgerea la o retorică incendiară şi de natură să semene discordie, şi de la luarea de măsuri ce ar putea să compromită perspectiva europeană a ţării’, a mai spus ea.

Comis cu câteva luni înainte de sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995) soldat cu 100.000 de morţi, masacrul de la Srebrenica, în care forţele sârbe bosniace au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci musulmani, a fost calificat drept genocid de justiţia internaţională.