DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană (UE) a cerut vineri Republicii Belarus să renunţe la urmărirea penală pe care Minskul a declanşat-o săptămâna aceasta împotriva noii structuri de opoziţie din această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Aşteptăm ca autorităţile belaruse să renunţe la urmărirea penală şi în loc de aceasta să se angajeze într-un dialog pentru a face ca lucrurile să se îndrepte spre o soluţie paşnică la actuala criză”, a subliniat într-un comunicat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a UE pentru politică externă şi probleme de securitate.


Citește și : Zbigniew Rau, noul ministru de externe al Poloniei

„Consiliul de Coordonare, care este format din reprezentanţi ai diferitelor părţi ale societăţii belaruse, a încercat să stabilească un dialog cu autorităţile, iar autorităţile au răspuns prin declanşarea unei anchete penale. Prin aceasta, autorităţile statului belarus au revenit din nou la intimidare bazată de motivaţii politice”, se spune în comunicat.

Miercuri, liderii UE reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă, au anunţat că statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus.

Rezultatele oficiale ale scrutinului din 9 august îi acordă peste 80% din sufragii lui Lukaşenko, în timp ce candidata opoziţiei Svetlana Tihanovskaia ar fi întrunit doar 10%.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 6,9 în largul Indoneziei