DISTRIBUIȚI
Daily Express

Uniunea Europeană şi-a extins oficial vineri operaţiunea navală ce vizează traficanţi de persoane în Marea Mediterană cu trei luni, respectiv până la sfârşitul lunii martie, informează dpa, scrie agerpres.

Operaţiunea Sophia a fost lansată în 2015. Scopul ei este de a preveni traficul de persoane, a pregăti garda de coastă libiană şi a consolida embargoul asupra armelor impus ţării nord-africane măcinate de conflict.


Citește și : Putin: Un al doilea referendum privind Brexit ar risca să submineze încrederea în democrația britanică

„Operaţiunea contribuie la eforturile UE de revenire a stabilităţii şi securităţii în Libia şi la securitatea maritimă în zona centrală mediteraneană”, a scris UE într-un comunicat.

Până în prezent, Operaţiunea Sophia a salvat peste 49.000 de migranţi, dintre care majoritatea au fost aduşi în porturile italiene, aşa cum s-a convenit cu Roma în 2015.

Cu toate acestea, guvernul actual al Italiei a adoptat o linie dură asupra migraţiei şi s-a opus reînnoirii mandatului Operaţiunii Sophia până când şi alte state membre UE cad de acord să primească mai mulţi nou-veniţi.

Extinderea de trei luni lasă mai mult timp pentru a aborda disputa latentă, în care Roma se opune ţărilor UE ce sunt împotriva oricăror măsuri de redistribuire a solicitanţilor de azil în cadrul blocului.

Citește și : Ucraina ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova să adauge la denumirea sa termenul ”rusă”

În centrul disputei se află aşa-numitele reglementări europene de la Dublin asupra azilului, care stipulează că prima ţara UE în care solicitanţii de azil sosesc este responsabilă pentru ei.

Deşi eforturile pe termen lung de reformare a acestor reguli au eşuat, oficialii UE au argumentat că acest lucru nu ar trebui să împiedice Operaţiunea Sophia să îşi continue activitatea.