DISTRIBUIȚI
European Parliament - Europa EU

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi-a exprimat joi, în numele celor 27 de state membre, „solidaritatea” cu SUA, în dosarul atacurilor cibernetice din timpul campaniei prezidenţiale din 2020, atribuite de Washington Rusiei, relatează AFP, potrivit agerpres

„Împărtăşim preocupările partenerilor noştri (…) Toţi actorii trebuie să se abţină de la orice comportament iresponsabil şi destabilizator în spaţiul cibernetic”, a afirmat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.


Citește și : Incendiu de pădure pe un munte din Mexic

Josep Borrell se referă la atacurile cibernetice de amploare din 2020 care au utilizat ca vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru a introduce o vulnerabilitate la utilizatori, printre care şi mai multe agenţii federale americane.

Guvernul preşedintelui american Joe Biden acuză oficial Rusia că este responsabilă pentru acest atac şi a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva acestei ţări, precum şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Citește și : Petrecerea jurnaliştilor de la Casa Albă a fost ANULATĂ

„Uniunea Europeană şi statele sale membre îşi exprimă solidaritatea cu SUA în contextul consecinţelor unor activităţi cibernetice răuvoitoare şi în special ale atacului cibernetic SolarWinds”, mai precizează Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.