DISTRIBUIȚI

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi omologul său iordanian Aymane Safadi au dat asigurări vineri, la Bruxelles, că nu vor abandona procesul de pace israeliano-palestinian şi nici obiectivul creării unui stat palestinian, relatează AFP, potrivit agerpres. 

‘Cu siguranţă nu am renunţat’, a declarat Federica Mogherini alături de şeful diplomaţiei iordaniene, după ce l-a primit la Bruxelles pentru a discuta criza declanşată de recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului capitală a Israelului.


Citeşte şi: Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim, înainte de rugăciunea de pe Esplanada Moscheilor

‘Soluţia este clară, este soluţia a două state’ israelian şi palestinian, care trăiesc în pace împreună şi împărţind Ierusalimul drept capitală, a declarat Aymane Safadi. ‘Nu putem renunţa!’, a mai spus el.

Procesul de pace se află într-un punct mort din 2014, iar decizia lui Donald Trump provoacă temeri că Statele Unite vor susţine de acum colonizarea şi anexarea de către Israel a teritoriilor palestiniene, ceea ce ar face imposibilă crearea unui stat palestinian viabil.

‘Poate că (…) trebuie să avem un cadru regional şi internaţional diferit pentru ca procesul să avanseze’, a spus Mogherini, reiterând planul său de negocieri de pace directe într-un cadru mai larg decât Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, UE şi ONU). Înaltul reprezentant al UE doreşte extinderea acestor negocieri cu implicarea Iordaniei, a Egiptului, Arabiei Saudite şi a Norvegiei.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

‘Este esenţial, nu numai pentru poporul palestinian, să continuăm să sprijinim conducerea palestiniană, însă este de asemenea esenţial pentru securitatea Israelului’, a mai spus ea.

‘Lipsa perspectivei unui stat palestinian, cu autorităţi, un control al teritoriului, un stat normal şi independent, cu o capitală şi instituţii funcţionale este, în opinia mea, o ameninţare majoră pentru securitatea cetăţenilor israelieni, având în vedere situaţia din regiune’, a mai spus Mogherini.