DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană vrea să intensifice lupta împotriva cancerului, în contextul în care unul din patru decese în UE este cauzat de această boală, conform unei statistici făcute publice marţi cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, relatează DPA, potrivit agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iniţiază marţi un plan european de combatere a cancerului, însă primul pas va fi organizarea unei consultări publice pentru a aduna opinii de la doctori, oameni de ştiinţă, grupuri de sprijin şi lideri politici.


Citeşte şi: Coronavirusul ÎNCHIDE cazinourile din Macao

„Am studiat Medicina pentru a-i ajuta pe alţii să depăşească tristeţea şi neputinţa”, a scris Von der Leyen pe Twitter.

„Astăzi, ratele de supravieţuire în cazurile de cancer sunt în creştere, însă mai avem multe de făcut”, a adăugat ea.

Aproape 1,2 milioane de persoane au murit de cancer în 2016 în Uniunea Europeană, a anunţat marţi biroul de statistică a blocului comunitar, Eurostat, care a folosit cele mai recente date disponibile.

Asta înseamnă 26% din totalul deceselor înregistrate în UE-27 (UE fără Marea Britanie).

Procentul deceselor cauzate de cancer este mai mare printre bărbaţi decât în rândul femeilor.

Citeşte şi: Evo Morales candidează din exil pentru un loc în Senatul bolivian

Cea mai ridicată rată a deceselor cauzate de cancer în UE s-a înregistrat în Ungaria, de 345 de morţi la 100.000 de locuitori, urmată de Croaţia (334), Slovacia (315) şi Slovenia (309).

România s-a situat pe locurile 11-13, cu 277 decese la 100.000 de locuitori, la egalitate cu Irlanda şi Cehia.

Ţările mediteraneene şi nordice au cele mai scăzute rate. Cipru a înregistrat cel mai mic număr de decese cauzate de diferitele forme ale acestei boli – 194 la 100.000 de locuitori.