DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană este „în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia” exporturilor lituaniene de a căror blocare este acuzat Beijingul de către Vilnius, drept reacţie la deschiderea în iulie a unei reprezentanţe diplomatice taiwaneze în acest stat baltic, relatează AFP, potrivit agerpres

„UE a fost informată că expediţiile lituaniene nu sunt procesate de vămile chineze şi că cererile de importuri provenind din Lituania sunt respinse (…) Suntem în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia”, au declarat comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat comun.


Citește și : Boris Johnson îşi prezintă SCUZE după povestea unei presupuse petreceri de Crăciun la Downing Street

„Unitatea şi solidaritatea în cadrul UE rămân esenţiale pentru a ne apăra interesele şi valorile în relaţiile noastre cu toate ţările. UE este gata să se opună tuturor tipurilor de presiuni politice şi de măsuri coercitive aplicate împotriva oricărui stat membru”, au adăugat ei.

„Evoluţia relaţiilor bilaterale ale Chinei cu fiecare din statele membre UE are o incidenţă asupra relaţiilor între UE în întregul său şi China. Dacă informaţiile primite vor fi confirmate, UE va evalua, de asemenea, compatibilitatea acţiunii Chinei cu obligaţiile sale faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)”, au mai precizat cei doi înalţi responsabili europeni.

Lituania a anunţat vineri că China îi blochează exporturile pentru a protesta din nou împotriva deschiderii, în iulie, a unei reprezentanţe diplomatice a Taiwanului la Vilnius. Beijingul obiectează la orice utilizare oficială a cuvântului Taiwan, de teamă ca acest lucru să nu contribuie la legitimarea internaţională a insulei, pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul său.

China a anunţat deja pe 25 noiembrie că nu va mai elibera vize în Lituania, la patru zile după ce a redus legăturile comerciale şi diplomatice cu ţara baltică.

Citește și : Ţara cu cea mai mare rată de infectare din lume începe relaxarea restricţiilor pentru persoanele vaccinate

Anunţul din iulie privind deschiderea la Vilnius a unei reprezentanţe taiwaneze a declanşat o campanie de presiune chineză vizând izolarea pe scena internaţională a insulei democratice autonome.

Ministerul Afacerilor Externe lituanian a precizat săptămâna trecută că va încerca să obţină un răspuns european la această situaţie.