DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a propus miercuri ca ţările care nu cooperează suficient pentru readmisia migranţilor aflaţi ilegal pe teritoriul Uniunii Europene să fie supuse unui regim mai restrictiv de acordare a vizelor, transmite dpa, potrivit agerpres.

Statele membre ale UE încearcă să stopeze migraţia ilegală în contextul valului de migranţi şi refugiaţi, mulţi dintre ei veniţi din ţări devastate de conflicte, precum Siria.


Citeşte şi: Moscova ‘SE ÎNFOAIE’: ‘Nimeni nu poate da ultimatumuri unei puteri nucleare!’

Până acum, UE a avut un succes limitat în ce priveşte repatrierea migranţilor în ţările de origine, parţial din cauza reticenţei respectivelor state.

Liderii UE au convenit anul trecut că Uniunea ar trebui să recurgă la politica de acordare de vize ca pârghie pentru facilitarea readmisiilor.

Miercuri, Comisia Europeană a propus introducerea unui mecanism care declanşează condiţii mai stricte de procesare a vizelor în situaţiile în care state partenere refuză să coopereze în privinţa readmisiei migranţilor.

Cetăţenii acestor state care vor dori să se deplaseze în UE s-ar putea confrunta cu termene mai lungi de procesare a cererilor de viză, cu costuri mai ridicate, cu mai puţine scutiri de taxe pentru diplomaţi sau cu restricţii mai aspre în ce priveşte durata permisă a şederii pe teritoriul Uniunii.

Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Noua politică nu va afecta ‘drepturile fundamentale’ ale persoanelor de a solicita viză şi de primi dreptul de a vizita Uniunea Europeană, a subliniat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Propunerile, care fac parte dintr-un pachet vizând simplificarea şi accelerarea procesului general de acordare a vizelor, trebuie aprobat de Parlamentul European şi de statele membre pentru a intra în vigoare.