DISTRIBUIȚI
European Commission - European Union

Serviciul diplomatic european l-a convocat pe ambasadorul Belarusului pe lângă UE pentru a-i transmite că instituţiilor europene şi statele membre condamnă deturnarea „inadmisibilă” a unui avion spre Minsk şi arestarea unui opozant belarus, informează un comunicat dat publicităţii luni, citat de AFP, potrivit agerpres.  

Şefii de stat şi de guvern din UE urmează să discute luni seară, la Bruxelles, despre noi sancţiuni împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în urma acestui incident.


Citește și : Un fost militar din Royal Navy conducea o reţea de traficanţi de droguri în Spania

Ambasadorul belarus pe lângă UE, Aleksandr Mihnevici, care este şi reprezentantul ţării sale în Belgia, a fost convocat şi de ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmes.

Aceasta a declarat că i-a reamintit „susţinerea (Belgiei) pentru aspiraţiile democratice ale belaruşilor”.

De asemenea, Sophie Wilmes a scris pe Twitter că acţiunile nejustificate şi inacceptabile ale Belarusului nu vor rămâne fără consecinţe şi a cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici, care a fost arestat după aterizare, notează dpa.

Acţiunea Belarusului „a pus în pericol securitatea pasagerilor şi a echipajului”, denunţă UE în comunicatul său, care critică, de asemenea, „o nouă tentativă flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziţiei” în această fostă republică sovietică. UE cere încă o dată „eliberarea imediată” a opozantului arestat, Roman Protasevici.

Franţa l-a convocat încă de duminică pe ambasadorul Belarusului la Paris pentru a protesta împotriva incidentului. Luni, în afară de Belgia, o măsură similară a fost anunţată şi de Republica Cehă.

Citește și : Şeful diplomaţiei americane face un tur de forţă în Orientul Mijlociu

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Praga a avertizat că o astfel de încălcare a legii internaţionale nu va rămâne fără răspuns.

Ea a adăugat că vieţile pasagerilor şi ale echipajului au fost puse în pericol şi a cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici.