DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene îi vor prezenta, marţi, preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan condiţiile puse de blocul comunitar pentru o reluare graduală a relaţiilor economice şi pentru a discuta despre sprijinul pentru refugiaţii instalaţi în ţara sa, transmite France Presse, potrivit agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor deplasa la Ankara cu o ”foaie de parcurs: deciziile adoptate de liderii statelor UE la summitul lor din 26 martie”, a explicat reprezentantul unei ţări membre la Bruxelles.


Citește și : Preşedinta Slovaciei RECUNOAŞTE meritele ostaşilor români pentru eliberarea Bratislavei

”Ei au o legitimitate politică”, a subliniat el.

Întrevederile de la Ankara vor fi ”un moment extrem de politic”, dar ”nu se pune problema de o negociere”, a precizat Bruxellesul.

Liderii UE au decis să răspundă dorinţei de detensionare afişată de preşedintele Erdogan printr-o reluare ”progresivă, condiţionată şi reversibilă” a cooperării între UE şi Turcia.

”Noi avem un cadru pentru a ne ameliora relaţiile, dar este indispensabil ca Turcia să-şi modereze comportamentul. Aşadar rămânem prudenţi”, explica Charles Michel la încheierea summitului european din 26 martie.

Concluziile liderilor europeni au fost puţin apreciate la Ankara, Ministerul Afacerilor Externe turc denunţând ceea ce a numit ”influenţa alegaţiilor apropiate de spiritul câtorva ţări membre”.

Există ”divergenţe grave” între Germania, Italia şi Spania, pe de o parte, şi Grecia, Cipru, ţările din Europa Nordică şi Franţa, pe de altă parte. Dar abordarea decisă în timpul summitului a fost aprobată în unanimitate şi aplaudată, după cum îşi amintesc unii participanţi.

UE este deja angajată în modernizarea Uniunii Vamale, în reluarea dialogului la nivel înalt suspendat în 2019, pe subiecte precum securitatea, mediul şi sănătatea, şi în acordarea anumitor facilităţi privind vizele pentru cetăţenii turci.

Citește și : Viktor Orban pune pumnul în gura presei maghiare

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a evocat chiar ”un nou capitol” în relaţiile între UE şi Ankara.

De asemenea, europenii vor aborda şi chestiunea refugiaţilor. În Turcia trăiesc în prezent 4 milioane de refugiaţi. ”Miza a evoluat. Refugiaţii sirieni vor rămâne mult timp şi un ajutor umanitar nu mai este suficient. Se intră într-o logică de integrare. Nu mai este vorba despre ajutor bugetar, ci despre cooperare şi dezvoltare”, a explicat un diplomat european.