DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că i-a telefonat preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere „eliberarea imediată” a disidentului Aleksei Navalnîi, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Michel i-a comunicat liderului de la Kremlin „îngrijorarea gravă” faţă de situaţia celui mai cunoscut opozant faţă de Kremlin şi a făcut apel la „respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor” acestuia, arată un comunicat de la Bruxelles după convorbirea telefonică.


Citeşte şi: Orban nu se gândeşte la relaxarea restricţiilor în Ungaria: ‘Ar fi prematur!’

Oficialul care prezidează summiturile UE a insistat şi ca „Rusia să treacă urgent la anchetarea completă şi transparentă a tentativei de asasinat” împotriva lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică.

Citeşte şi: Stat Islamic a revendicat atentatele sângeroase din Bagdad

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar duminică, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.