DISTRIBUIȚI
Digi24

Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ”un răspuns coordonat”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

”Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate”, a reacţionat ea pe Twitter.


Citeşte şi: Victoria lui Emmanuel Macron în Franța este un ultim triumf pentru proiectul eșuat al UE – Black News

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia, deoarece aceste două ţări – membre ale Uniunii Europene şi NATO – nu au efectuat plăţi în ruble.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

”Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană”, a explicat Von der Leyen într-un comunicat.

”Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate”, a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ”chiar în acest moment”.

Citeşte şi: Occidentalii studiază soluţii ‘alternative’ pentru o forţă internaţională în cazul unui blocaj rus în Bosnia – Black News

Şefa executivului UE a calificat drept ”nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală” a livrărilor.

”Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.