DISTRIBUIȚI
Twitter

Uniunea Europeană va găzdui pe 31 ianuarie, la Bruxelles, o reuniune extraordinară a grupului internaţional al donatorilor pentru Palestina, Comitetul Ad-hoc de Legătură (AHLC), în cadrul eforturilor de relansare a negocierilor de pace cu Israel, transmit miercuri dpa şi Reuters.

Reuniunea ministerială a fost convocată de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi de ministrul norvegian de externe, Ine Eriksen Soereide, care vor conduce discuţiile, conform agerpres .


‘Există o nevoie urgentă de a aduce laolaltă toate părţile pentru a discuta măsuri vizând accelerarea eforturilor care pot sprijini o soluţie negociată a două state’, se arată în comunicatul emis la Bruxelles.

Citește și : Casa Albă a calificat drept ‘revoltătoare’ decizia unui judecător din San Francisco de blocare a programului DACA

‘În plus, este necesar să se permită Autorităţii Palestiniene să exercite controlul deplin asupra Fâşiei Gaza, în baza acordului de la Cairo din 12 octombrie 2017’, menţionează acelaşi comunicat.

Cei 15 membri ai grupului, din care fac parte şi SUA, se întrunesc în mod obişnuit la nivel ministerial o dată pe an, cea mai recentă sesiune având loc în septembrie 2017.

Convocarea reuniunii de la Bruxelles are loc după decizia din 6 decembrie a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului Israel. Anunţul lui Trump a declanşat proteste la nivel internaţional, iar palestinienii au respins orice rol viitor al SUA în eforturile de pace.

Prim-ministru norvegian Erna Solberg se va întâlni miercuri, la Washington, cu preşedintele american Donald Trump, discuţiile urmând să se refere, potrivit părţii norvegiene, la pacea în Orientul Mijlociu, la schimbările climatice şi la relaţiile comerciale.