DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană estimează că între 60% și 80% din populația UE a fost infectată cu COVID-19, de la începutul pandemiei, în februarie 2020 , informează mediafax.

Guvernele Uniunii Europene ar trebui să intensifice imunizarea copiilor împotriva COVID-19, au declarat oficiali europeni, precizând că sunt făcute planuri de dezvoltare a unor antivirale, anunță Reuters.


Citește și : Zelenski: Rachete ruseşti au survolat trei centrale nucleare din Ucraina

„Se estimează că între 60% și 80% din populația UE a a avut COVID”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, în cadrul unei conferințe de presă.

Agenția de sănătate publică a UE a precizat că, până în prezent, cazurile raportate au acoperit aproximativ 30% din populația europeană, dar dacă se adaugă infecțiile neraportate, numărul cazurilor ar putea ajunge la 350 de milioane, adică aproximativ 77% din populația europeană.

Având în vedere scăderea recentă a infecțiilor și a deceselor legate de COVID-19, UE renunță treptat la testarea în masă și la raportarea cazurilor, a spus Kyriakides.

Dar sunt probabile noi valuri de COVID-19, deoarece se așteaptă ca virusul să continue să sufere mutații și, prin urmare, țările ar trebui să aibă în vigoare planuri pentru a trece din nou la modul de urgență și ar trebui să intensifice vaccinările, a declarat Comisia.

Într-un document care prezintă strategia, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele să continue să facă presiuni pentru imunizarea celor nevaccinați, în special a copiilor înainte de începerea noului semestru școlar din toamnă.

Ratele de imunizare sunt sub 15% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, cel mai tânăr grup de vârstă pentru care vaccinurile COVID-19 au fost autorizate în Europa.

De asemenea, Comisia a declarat că ar putea sprijini dezvoltarea de noi medicamente împotriva COVID-19, în special antivirale care să fie mai ușor de depozitat și de administrat.

UE „va explora posibilitățile de sprijinire a proiectelor care vizează dezvoltarea de antivirale”, se arată în document.

Citește și : Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale ‘de către vecinii lor din UE’

Pilulele antivirale împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer și Merck & Co au fost aprobate pentru utilizare în UE. Însă adoptarea lor a fost limitată până în prezent, din mai multe motive, printre care se numără încetinirea pandemiei, prețurile ridicate și procedurile naționale complicate de prescriere a acestora.

De asemenea, executivul UE a declarat că va depune eforturi pentru a sprijini dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri COVID-19, care, potrivit așteptărilor sale, va oferi o protecție mai solidă și mai durabilă împotriva infecției sau a transmiterii.