DISTRIBUIȚI
Reuters

Decizia de ultim moment a Poloniei de a desfăşura alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă din cauza pandemiei de coronavirus provoacă îngrijorări, a declarat miercuri comisarul UE pentru valori şi transparenţă Vera Jourova cotidianului polonez Rzeczpospolita, citat de Reuters, potrivit agerpres.

„Am urmărit îndeaproape acest proces. Îmi fac griji în legătură cu alegerile libere şi corecte şi calitatea votului, pentru legalitatea şi constituţionalitatea unui astfel de vot”, a declarat ea ziarului.


Citeşte şi: TSUNAMI în marina americană: Şeful forţelor navale a DEMISIONAT!

Parlamentul Poloniei, unde naţionaliştii la putere, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), deţin majoritatea în alianţă cu alte două partide, a susţinut un plan în această săptămână de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din 10 mai prin vot prin corespondenţă pentru a limita riscurile de transmitere a coronavirusului.

Criticii acuză PiS că îşi pune interesele politice înaintea celor privind sănătatea publică. Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, care aspiră la un nou mandat de cinci ani, conduce în prezent în sondajele de opinie.

„Votul prin corespondenţă este o schimbare uriaşă şi o astfel de metodă este utilizată pentru prima dată, oamenii nu sunt obişnuiţi cu ea”, potrivit lui Jourova.

Ea a subliniat recomandările Consiliului Europei ca ţările să nu efectueze „modificări fundamentale” electorale în anul alegerilor.

Citeşte şi: Rafael Correa, condamnat la ani grei de închisoare în Ecuador

Câştigarea alegerilor prezidenţiale i-ar permite PiS să-şi cimenteze reformele din sistemul judiciar, despre care Uniunea Europeană afirmă că subminează statul de drept. Un preşedinte ostil PiS i-ar putea bloca eforturile, notează Reuters.

Comisia Europeană încă lucrează la reacţia sa la o nouă lege poloneză despre care criticii afirmă că este concepută pentru a pune botniţă judecătorilor care pun la îndoială numirile în tribunale în virtutea noilor reguli, a adăugat Jourova.

Revizuirea de către Polonia a sistemului său judiciar reprezintă o „distrugere” şi nu o reformă, a declarat Jourova la începutul acestui an.