DISTRIBUIȚI
afp

Uniunea Europeană este dispusă să-i aducă noi clarificări Marii Britanii în legătură cu acordul privind Brexit, dar nu va renegocia acest acord sau protocolul său referitor la graniţa irlandeză, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-o alocuţiune în Parlamentul European de la Strasbourg, Juncker s-a declarat de asemenea „uluit” de faptul că premierul britanic Theresa May nu a reuşit să facă acceptat de legislativ acordul convenit luna trecută cu Uniunea Europeană.


Citeşte şi: O rusoaică este acuzată de spionaj în SUA

„Acordul pe care l-am obţinut este cel mai bun posibil. Este singurul acord posibil. Nu există nicio marjă de renegociere”, a insistat el, pentru a adăuga că „există, însă, bineînţeles, posibilitatea de a aduce noi clarificări şi interpretări, fără a ne atinge de acordul de retragere. Acordul de retragere nu va fi redeschis”, a punctat Juncker, după ce şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk a subliniat luni că acordul de Brexit nu va fi renegociat.

Jean Claude Juncker şi Theresa May se întâlnesc marţi seara (orele 18:15 GMT) la Bruxelles, în cadrul consultărilor lansate de premierul britanic cu lideri europeni în încercarea de a obţine noi concesii din partea UE, după ce May a decis să amâne votul prevăzut pentru marţi în Camera Comunelor asupra acordului de Brexit convenit cu Bruxelles, de teama unui rezultat negativ.

Citeşte şi: Cutremur puternic la nord de Antarctica

Theresa May şi-a explicat decizia prin opoziţia deputaţilor britanici faţă de soluţia găsită pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, aşa-numita soluţie a plasei de siguranţă sau „backstop”.

În declaraţiile de marţi din PE, Juncker a reiterat că nici una dintre părţi nu doreşte o soluţie care să menţină Marea Britanie într-o uniune vamală cu blocul. „Suntem hotărâţi să facem tot posibilul pentru a evita situaţia de a folosi într-o zi această plasă de siguranţă, dar trebuie să fim pregătiţi. Este necesar pentru coerenţa întregului proces, pentru Marea Britanie şi pentru Irlanda. Irlanda nu va fi lăsată singură”, a mai spus Juncker.