DISTRIBUIȚI
afp

Uniunea Europeană este ‘ameninţată cu dezmembrarea, deconstrucţia şi ieşirea din istorie’, a avertizat vineri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian (foto), citat de France Presse, potrivit agerpres.

‘Mă îngrijorează Europa, nu Republica în marş (La République en marche, LREM, partidul preşedintelui Emmanuel Macron), pentru că Europa este ameninţată cu dezmembrarea, deconstrucţia. Ea este ameninţată cu ieşirea din istorie’, a declarat Le Drian la postul de radio RTL, menţionând de asemenea ‘riscuri de dezintegrare’.


Citeşte şi: Jean-Claude Juncker o laudă pe Merkel: ‘Istoria îi va da dreptate!’

‘Da, există o presiune!’, a declarat şeful diplomaţiei franceze cu două zile înaintea alegerilor europene în mai multe ţări membre ale UE (după Olanda şi Marea Britanie joi, Republica Cehă şi Irlanda vineri).

‘Uniunea Europeană a devenit un adevărat teren de joacă pentru puterile care vor să o dezintegreze’, a ţinut să avertizeze ministrul de externe francez.

‘Statele Unite ale Americii nu suportă să aibă de a face cu o organizaţie puternică, care să se poată ridica şi să îşi apere propriile interese în faţa puterii americane’, a explicat el, referindu-se în special la mizele comerciale.

‘Ruşii încearcă prin diferite mijloace să facă în aşa fel ca Europa să se dezintegreze şi ca dezmembrarea să înceapă de unele ţări pentru a-şi consolida influenţa. China, prin investiţii diverse şi variate, încearcă să desolidarizeze ţările între ele’, a spus acesta în continuare.

Ministrul a menţionat de asemenea ‘populismele care, în unele ţări europene, încearcă să contribuie la această deconstrucţie’.

Jean-Yves Le Drian, care a părăsit Partidul Socialist pentru a se alătura LREM şi care se declară ‘în continuare de stânga’, şi-a criticat şi foştii camarazi de drum, precum şi Adunarea Naţională (fostul Front Naţional, de extrema dreaptă) a Marinei Le Pen şi Republicanii (Les Républicains, de dreapta).

Citeşte şi: Trump a dat ordin serviciilor secrete să coopereze în ancheta lui William Barr

‘Adunarea Naţională are doar o singură perspectivă în această chestiune, să încerce să-şi ia revanşa pentru alegerile prezidenţiale, nu asta e ideea’, a afirmat Le Drian, referindu-se la duelul din cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din 2017 între Marine Le Pen şi Emmanuel Macron.

‘Singura obsesie a dreptei este de a arăta că ea este încă în viaţă, iar stânga, sau ceea ce a mai rămas din ea, face un mic concurs între diferite scoruri mediocre pentru a şti cine va avea cel mai bun scor şi va fi mâine şeful’, a adăugat el.

Sondajele, care de mult timp plasează Adunarea Naţională pe aceeaşi poziţie cu LREM, situează în prezent lista extremei drepte în frunte, cu un avans între 0,5 şi 2 puncte, notează AFP.