DISTRIBUIȚI
iapss

Liderii Uniunii Europene au denunţat vineri „provocările” Turciei în Mediterana de Est şi şi-au reiterat ameninţarea de sancţiuni în concluziile adoptate în cadrul summitului de la Bruxelles, relatează AFP, scrie agerpres.

„Deplângem acţiunile şi provocările unilaterale ale Turciei”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul reuniunii.


Citește și : Un gigant farma va cere autorizarea imediată a vaccinului său după alegerile din SUA

„Consiliul European cere Turciei să treacă imediat la opusul acţiunilor sale şi să depună eforturi pentru destindere într-un mod coerent şi susţinut”, precizează textul concluziilor.

Discutarea subiectului a fost cerută de Atena şi Nicosia. Ceilalţi membri ai UE şi-au reafirmat susţinerea, dar au cerut să se lase o şansă medierii pe lângă Ankara.

„Ne-am reafirmat voinţa de a nu ceda cu nimic la aceste provocări şi am precizat că vom reveni cu decizii în următoarele luni în funcţie de evoluţia comportamentului Turciei”, a explicat preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderii europeni au reamintit în concluziile lor ameninţarea sancţiunilor, care vor fi decise dacă Ankara nu încetează cu acţiunile sale unilaterale.

Ei au condamnat vineri susţinerea de către Ankara a deciziei autorităţilor autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN) de a redeschide accesul la staţiunea balneară cipriotă-greacă Varosha, interzis de armata turcă după invadarea nordului insulei de către Ankara în urmă cu 46 de ani.

De asemenea, ei au denunţat revenirea navei de explorare a resurselor de gaz Oruc Reis în sudul insulei elene Kastellorizo, în apropiere de coastele turce, cu riscul de a redeştepta tensiunile cu Grecia. Nava turcă a fost retrasă din apele elene înainte de summitul UE de la 1 şi 2 octombrie.

„Dacă Ankara îşi continuă acţiunile ilegale, vom utiliza toate instrumentele la dispoziţia noastră”, a avertizat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, la finalul summitului de la începutul lui octombrie.

Au fost elaborate sancţiuni economice şi sunt gata să fie „utilizate imediat”, a dat ea asigurări.

Citește și : Referendum în Ucraina pentru legalizarea cannabisului și reducerea numărului de parlamentari

Liderii europeni au prevăzut o reevaluare a situaţiei în decembrie, iar concluziile adoptate vineri sunt un avertisment către Ankara cu reamintirea rezoluţiilor ONU.

„Decembrie este data limită la care UE trebuie să ia decizii, dacă Turcia îşi continuă acţiunile unilaterale de escaladare care violează dreptul internaţional”, a insistat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.