DISTRIBUIȚI
European Parliament - Europa EU

Escaladarea luptelor în Nagorno-Karabah este ‘foarte preocupantă’, iar orice ingerinţă este ‘inacceptabilă’, a declarat luni purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, transmite AFP, potrivit agerpres.   

‘Nicio ingerinţă nu este acceptabilă’ în acest conflict, iar ‘escaladarea este foarte preocupantă, pentru că poate avea consecinţe grave pentru stabilitatea regiunii’, a afirmat Peter Stano, într-un briefing de presă la Bruxelles.


Citește și : Armenia cere la CEDO măsuri împotriva Azerbaidjanului

‘Înaltul Reprezentant Josep Borrell a discutat prin telefon cu miniştrii de externe armean şi azer şi doreşte să contacteze fiecare actor în măsură să contribuie la încetarea confruntărilor’, a adăugat el.

Turcia, care întreţine relaţii complexe şi tensionate cu UE, şi-a afirmat sprijinul total faţă de Azerbaidjan. Armenia şi separatiştii au acuzat Ankara de ingerinţă politică şi militară în conflict.

‘Turcia luptă împotriva Nagorno-Karabah, nu doar Azerbaidjanul. Există elicoptere turce, (avioane de luptă) F-16 şi trupe şi mercenari din diferite ţări’, a declarat preşedintele acestei republici autoproclamate, Araik Harutiunian, duminică seara.

Purtătorul de cuvânt al lui Borrell a spus că a luat cunoştinţă de acuzaţiile privind implicarea unor ‘miliţii siriene’ apropiate Turciei şi a ‘altor forţe’ în Nagorno-Karabah, menţionând însă că ‘noi nu am văzut fapte care să justifice sau să susţină aceste afirmaţii’.

Tensiunile dintre UE şi Turcia vor fi unul din subiectele ce vor fi discutate la summitul UE de joi şi vineri de la Bruxelles. ‘Liderii europeni vor decide modul în care se va continua cu Turcia’, a precizat Peter Stano.

Vezi și : Aleksei Navalnîi confirmă vizita lui Merkel

UE a sancţionat Turcia pentru forajele ilegale în apele Ciprului şi pentru încălcări ale embargoului ONU asupra livrărilor de arme către Libia.

Europenii au cerut Turciei să-şi retragă nava trimisă în zona maritimă a Ciprului şi ar putea, în caz contrar, să decidă noi sancţiuni economice împotriva Ankarei.