DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţia SUA şi cea a Uniunii Europene au neutralizat principalele organisme de propagandă pe internet asociate grupării jihadiste Statul Islamic în cadrul unei operaţiuni comune, la care au participat mai multe ţări, a informat Misiunea Oficiului European de Poliţie (Europol), citată de AFP, potrivit agerpres.

‘Cu această operaţiune fără precedent, am dat o mare lovitură capacităţilor Statului Islamic de a-şi răspândi propaganda pe internet şi de a radicaliza tinerii în Europa’, a declarat şeful agenţiei europene specializată în combaterea criminalităţii Rob Waunwright într-un comunicat.


Citeşte şi: Comisia Europeană ‘trage de urechi’ Bucureştiul pentru iniţiativa de a-şi muta ambasada din Israel

Operaţiunea a vizat în special agenţia de presă Amaq, utilizată de către islamiştii radicali pentru a revendica atentate şi a-şi face publice apelurile la jihad, ultima etapă a unei campanii lansate în 2015.

Această operaţiune s-a desfăşurat simultan miercuri şi joi în Belgia, Bulgaria, Franţa, Olanda, România, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, potrivit agenţiei de presă Belga. Aceasta a fost coordonată de la sediul Europol din Haga (Olanda) de către IRU (European Union Internet Referral Unit), care face parte din ECTC (European Counter Terrorism Centre), precizează parchetul federal belgian.

‘Prin această acţiune de dezmembrare, vizând principalele organisme ale Statului Islamic în domeniul media, cum ar fi Amaq, dar şi postul de radio al-Bayan, site-urile de informare Halumu şi Nashir, capacitatea Statului Islamic de a-şi propaga şi promova materialul terorist este compromisă’, se menţionează în comunicatul amintit.

Citeşte şi: Putin a semnat decretul prin care pune Rusia pe picior de război

Operaţiunea a fost condusă de procurorul federal din Belgia, în timp ce poliţiile naţionale au confiscat servere în Olanda, Canada şi Statele Unite, precum şi echipamente digitale în Bulgaria, Franţa şi România, potrivit AFP.

Jihadiştii au utilizat agenţia lor Amaq în 2016 pentru a revendica atentate şi atacuri în Orientul Mijlociu şi în alte părţi din lume, între care atentate comise la Paris, Bruxelles, Barcelona şi Berlin.

Gruparea s-a servit de Amaq şi pentru a revendica luna trecută atacul din supermarketul din Trebes, în sudul Franţei, unde un tânăr de 25 de ani a ucis patru persoane, între care un jandarm care a luat locul unui ostatic.

Citeşte şi: Nikki Haley CEARTĂ toate ţările care nu votează la fel ca SUA la ONU