DISTRIBUIȚI
EurActiv

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat marţi ca ‘îngrijorător’ afluxul a circa 6.000 de migranţi în enclava spaniolă Ceuta, într-un context de tensiuni între Rabat şi Madrid, şi a lansat un apel Marocului să împiedice ‘plecările ilegale’ de migranţi de pe teritoriul său, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Este îngrijorător că cel puţin 6.000 de persoane, printre care un mare număr de copii, au ajuns în Ceuta înotând, punându-şi viaţa în pericol. Mulţi au trebuit salvaţi, o persoană a murit’, a afirmat Ylva Johansson în Parlamentul European.


Citeşte şi: Plutonul de EXECUŢIE a fost introdus în Carolina de Sud – Black News

‘Cel mai important acum este ca Marocul să continue să se angajeze să împiedice plecările ilegale, şi ca aceia care nu au dreptul să rămână să fie returnaţi în mod ordonat şi eficace. Frontierele spaniole sunt frontierele Europei’, a declarat comisarul UE.

‘Uniunea Europeană vrea să construiască o relaţie cu Maroc bazată pe încredere şi angajamente comune. Migraţia este un element cheie în această privinţă’, a subliniat Ylva Johansson.

AFP aminteşte că forţele de ordine marocane au intervenit marţi dimineaţă pentru a stopa fluxul de migranţi.

Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, a anunţat că ţara sa a returnat în Maroc 1.500 din cei aproximativ 6.000 de migranţi ajunşi în Ceuta şi va continua această operaţiune.

Citeşte şi: Elveţia, cel mai probabil loc de întâlnire între Putin şi Biden – Black News

Relaţiile diplomatice dintre cele două state s-au tensionat după ce Spania l-a primit, la sfârşitul lunii aprilie, pe şeful Frontului Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara occidentală), Brahim Ghali, venit pentru tratament medical.

Conflictul din Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă considerată ‘teritoriu non-autonom’ de către ONU în absenţa unei reglementări definitive, opune de peste 45 de ani Marocul şi Frontul Polisario, susţinut de Algeria.

Frontul Polisario cere un referendum de autodeterminare, în timp ce Rabatul propune o autonomie sub suveranitatea sa.