DISTRIBUIȚI
Real Iran

Iranul trebuie să pună capăt încălcării obligaţiilor cheie din acordul nuclear din 2015, în pofida presiunii din partea SUA, au afirmat luni statele UE într-o declaraţie comună, relatează dpa, potrivit agerpres

UE este „grav preocupată de activităţile continue de îmbogăţire ( a uraniului – n.r.) care nu sunt în conformitate cu JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action)”, a precizat blocul comunitar în declaraţia comună, referindu-se la titulatura oficială a acordului nuclear.


Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

Un oficial de rang înalt din Ministerul german al Economiei, Andreas Feicht, a prezentat declaraţia UE la reuniunea anuală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Declaraţia urmează anunţului Washingtonului din weekend că a iniţiat unilateral un proces pentru restabilirea aproape tuturor sancţiunilor ONU care fuseseră ridicate anterior ca parte a acordului.

UE „face apel cu tărie la Iran să revină fără întârziere la implementarea deplină a JCPOA”, a adăugat Feicht în mesajul său video.

În acelaşi timp, UE şi-a exprimat regretul profund în privinţa deciziei SUA asupra sancţiunilor şi s-a angajat să sprijine JCPOA.

Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au negociat acordul iranian cu SUA, Rusia şi China, resping declanşarea de către Washington a procesului de reinstituire a sancţiunilor, atrăgând atenţia asupra faptului că SUA au părăsit acordul în 2018.

De atunci, Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu dincolo de limitele convenite pentru a împiedica ţara să dezvolte arme atomice.

Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

Totuşi, principalul oficial iranian din domeniul nuclear, Ali Akbar Salehi, a declarat la reuniune că există „aspecte pozitive reale în acest mediu politic sumbru”.

Salehi a menţionat respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a moţiunii SUA de reinstituire a sancţiunilor împotriva ţării sale şi recenta rezoluţie a Iranului privind un dezacord cu AIEA asupra unei inspecţii la siturile sale nucleare