DISTRIBUIȚI
Mirror

Uniunea Europeană a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul britanic capturat vineri în strâmtoarea Ormuz, avertizând că evoluţiile în jurul acestui caz prezintă riscul unei escaladări a unei situaţii deja tensionate, relatează dpa sâmbătă, potrivit agerpres.

„Sechestrarea a două nave de către autorităţile iraniene în strâmtoarea Ormuz provoacă mare îngrijorare”, spune un purtător de cuvânt al politicii externe a UE într-un comunicat.


Citește și : Un avion de mici dimensiuni a lovit o clădire în sud-vestul Germaniei – Cel puțin trei morți

„Într-o situaţie deja tensionată, această evoluţie prezintă riscuri de escaladare şi subminează eforturile care se fac pentru a găsi o modalitate de a rezolva tensiunile curente”, adaugă comunicatul.

„Cerem eliberarea imediată a navei încă reţinute şi a echipajului său şi facem apel la reţinere pentru a evita noi tensiuni. Libertatea navigaţiei trebuie respectată în orice moment”, spune UE.

Pentru moment, Iranul a rămas surd la numeroasele apeluri – în special ale Parisului şi Berlinului – de a elibera nava care arborează pavilionul britanic. Londra l-a convocat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Iranului în Regatul Unit exprimându-şi „extrema dezamăgire” faţă de Teheran.

Citește și : Bilanțul exploziei din centrul Chinei a ajuns la 12 morți și 13 răniți