DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a cerut joi Chinei să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru „a opri vărsarea de sânge” în Ucraina şi a-şi retrage trupele din această ţară, informează France Presse, potrivit agerpres.

Li Hui, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre soluţionarea politică a conflictului din Ucraina, a fost primit la Bruxelles de Enrique Mora, „mâna dreaptă” a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Reprezentantul UE „a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul întâlnirii lor, Enrique Mora şi Li Hui au discutat despre „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi modalităţi de promovare a unei păci juste şi de durată”, se arată într-un comunicat al biroului lui Josep Borrell.

Enrique Mora a subliniat că „Ucraina îşi exercită dreptul la legitima apărare şi că Uniunea Europeană este hotărâtă să sprijine Ucraina pe termen lung”.

„UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

„Ambele părţi au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”, a insistat UE.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Rusia şi China menţin relaţii strânse. Preşedintele Xi Jinping a vizitat Moscova în martie. China, un partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă.

Beijingul în schimb a propus în februarie un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, văzut cu scepticism de occidentali, aminteşte AFP.