DISTRIBUIȚI
Twitter

Uniunea Europeană a cerut marţi Beijingului să o elibereze imediat şi să îi acorde îngrijiri medicale jurnalistei chineze Zhang Zhan, închisă pentru că a filmat introducerea carantinei în Wuhan, primul oraş din lume lovit de COVID-19, potrivit AFP, informează agerpres

În vârstă de 38 de ani, Zhang Zhan, care practica jurnalismul cetăţenesc, este în greva foamei după ce a fost condamnată la sfârşitul lui 2020 la patru ani de închisoare pentru „provocarea de tulburări ale ordinii publice”, un motiv invocat frecvent în China împotriva opozanţilor politici.


Citește și : Ucraina îşi intensifică exerciţiile de război! Trupele aeropurtate au fost puse în alertă!

Ea este grav slăbită şi „riscă să moară în curând”, a avertizat fratele său, Zhang Ju, la începutul lunii noiembrie.

„Starea de sănătate a lui Zhang Zhan se deteriorează rapid, în contextul în care rămâne încarcerată. Ea suferă, printre altele, de malnutriţie severă”, şi-a exprimat marţi regretul Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„UE cere insistent Chinei să ia toate măsurile necesare pentru ca Zhang Zhan să primească de urgenţă un tratament medical adecvat şi să aibă acces la rude şi la avocaţii aleşi de ea”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, într-o declaraţie postată pe contul său de Twitter.

„UE cere Chinei să-şi respecte obligaţiile internaţionale în materie de drepturi ale omului şi să o elibereze imediat şi necondiţionat pe Zhang Zhan”, a mai scris ea.

Această avocată din Shanghai a fost închisă la 15 mai 2020 şi condamnată la 28 decembrie 2020 la patru ani de închisoare pentru un reportaj despre pandemia de COVID-19 la Wuhan, în centrul Chinei, a reamintit purtătoarea de cuvânt.

În februarie 2020, Zhang Zhan s-a deplasat la Wuhan pentru a relata despre situaţia de la faţa locului, la câteva zile după introducerea carantinei în metropola de 11 milioane de locuitori. Imaginile sale cu pacienţi imobilizaţi la pat pe un culoar de spital supraaglomerat au oferit o privire rară asupra condiţiilor sanitare din oraş, afectat de coronavirus.

Citește și : Premierul belgian reacţionează la protestele violente petrecute la Bruxelles: ‘Complet inacceptabile’

Apelul UE de marţi „survine după cereri repetate – dar încă fără răspuns – adresate autorităţilor chineze în legătură cu situaţia lui Zhang Zhan”, a subliniat Nabila Massrali.

Jurnalista chineză s-a numărat printre câştigătorii premiilor Reporteri fără Frontiere (RSF) pentru libertatea presei pe anul 2021, anunţate recent de această organizaţie internaţională. Ea a fost recompensată la categoria „curaj”.