DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană (UE) a atenţionat vineri Beijingul să nu adopte o reformă a sistemului electoral în Hong Kong, considerată contrară pluralismului şi libertăţilor fundamentale, informează AFP, potrivit agerpres. 

„UE este gata să ia măsuri suplimentare ca răspuns la orice nouă deteriorare gravă a libertăţilor politice şi drepturilor omului în Hong Kong, ceea ce ar fi contrar obligaţiilor naţionale şi internaţionale ale Chinei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.


Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

Miniştrii de externe ai ţărilor din UE au discutat pe 22 februarie despre adoptarea unor măsuri suplimentare împotriva represiunii întreprinse în Hong Kong, scrie AFP. UE a limitat exporturile de echipamente utilizabile pentru supraveghere şi reprimare în Hong Kong şi a adoptat o serie de măsuri pentru a ajuta societatea civilă.

„UE invită autorităţile de la Beijing să examineze atent consecinţele politice şi economice ale oricărei decizii de reformă a sistemului electoral din Hong Kong ce ar putea aduce atingere libertăţilor fundamentale, pluralismului politic şi principiilor democratice”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Adunarea Naţională a Poporului (ANP) chinez a anunţat miercuri că va delibera asupra modificării sistemului electoral în regiunea administrativă specială Hong Kong. O decizie este aşteptată la 11 martie.

Sesiunea anuală a ANP începe la 5 martie şi s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea naţională.

„Dacă va fi adoptată, această reformă ar putea avea consecinţe negative de mare anvergură pentru principiile democratice şi reprezentanţii aleşi democratic în Hong Kong”, a subliniat purtătorul de cuvânt. „Ea va fi de asemenea contrară reformelor electorale precedente din Hong Kong şi ar reveni asupra angajamentelor asumate în articolele 45 şi 68 ale legii fundamentale, cele ce prevedeau introducerea sufragiului universal în alegerile pentru şeful executivului şi al consiliului legislativ”, a precizat el.

Directorul Biroului de Afaceri pentru Hong Kong şi Macao, Xia Baolong, a declarat la sfârşitul lui februarie că Beijingul vrea să se asigure că doar „patrioţii” vor putea fi aleşi în Hong Kong. Xia Baolong a făcut la acea dată apel la „acoperirea lacunelor juridice” ale sistemului electoral pentru a evita prezenţa unor candidaţi „anti-China”.

Reforma ar putea viza alegerile de district sau cele pentru parlamentul local – unde un sistem complicat garantează aproape sigur o majoritate pentru blocul pro-Beijing.

Citeşte şi: Avertismentele de tsunami de pe coastele Pacificului au fost ridicate

Cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, Hong Kong nu a beneficiat niciodată de o democraţie extinsă, indiferent dacă a fost vorba de perioada colonialismului britanic sau de perioada de după retrocedarea către China în 1997.

După mari manifestaţii pro-democraţie şi anti-Beijing în 2109, care au fost deseori violente, şi apoi după o victorie zdrobitoare a unor candidaţi ai opoziţiei la alegeri districtuale, Beijingul a răspuns cu fermitate. Circa 47 de militanţi democraţi au fost plasaţi săptămâna aceasta în detenţie sub acuzaţia de „subversiune”, prevăzută de noua lege asupra securităţii naţionale.