DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Uniunea Europeană a atras încă o dată atenţia, pentru viitorul premier al Marii Britanii, că acordul asupra Brexit-ului nu poate fi schimbat, la capătul unui summit al UE 27 la Bruxelles, relatează AFP, scrie agerpres.

„Suntem deschişi la discuţii în privinţa viitoarei relaţii dintre Marea Britanie şi UE, dacă poziţia Regatului Unit trebuie să evolueze, însă acordul de retragere nu este deschis la renegociere”, a spus preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis.


Citește și : Administrația Trump încearcă să creeze ‘o fobie iraniană’ la nivel global -ministru iranian

Discuţia despre Brexit între Cei 27, reuniţi vineri fără premierul britanic pe picior de plecare Theresa May, nu a durat decât circa 10 minute, potrivit unei surse europene.

„Aşteptăm numirea noului premier britanic”, a adăugat Tusk. „Aşteptăm apoi deciziile, noile propuneri ale guvernului britanic. Însă poziţia noastră rămâne neschimbată”, a insistat el.

„Poate că Brexit-ul va fi şi mai interesant decât până acum pentru că vor exista feţe noi la Londra, însă în ceea ce ne priveşte, nu s-a schimbat nimic”, a adăugat Tusk.

„Noi am subliniat că odată ales noul premier britanic, vrem să menţinem o bună cooperare, vom intra încă o dată în discuţii, dar am subliniat din nou că, în ceea ce ne priveşte, acordul a fost negociat”, a spus la rândul său, într-o conferinţă de presă separată la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel.

Citește și : Maia Sandu: Ambasada Republicii Moldova din Israel nu va fi mutată din Tel Aviv la Ierusalim

Partidul Conservator din Marea Britanie este în plină procedură de alegere a noului său şef, care va deveni viitorul premier al Regatului Unit. Marele favorit este Boris Johnson, un puternic susţinător al Brexit-ului şi puţin apreciat la Bruxelles. Nu i-a mai rămas decât un adversar după o procedură prin eliminare: şeful diplomaţiei, Jeremy Hunt.