DISTRIBUIȚI
iapss

Uniunea Europeană ar trebui să înceapă negocierile privind dezvoltarea de relaţii comerciale mai profunde cu Turcia, o ţară candidată la aderarea la UE, dar să fie gata, în acelaşi timp, să impună sancţiuni economice dacă Ankara acţionează împotriva intereselor blocului comunitar, se menţionează într-un raport intern trimis statelor membre, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Raportul, consultat de Reuters şi datat 20 martie, menţionează că Turcia a ignorat aproape toate deciziile de politică externă ale UE în 2020, dar că a rămas un partener important şi ar trebui să aibă o uniune vamală mai largă cu blocul Celor 27.


Citește și: ATAC ARMAT într-un magazin din SUA (VIDEO)! 10 oameni au fost uciși!

„Întărirea legăturilor noastre economice deja substanţiale este o altă situaţie câştigătoare pentru ambele părţi… În centrul acestui demers ar fi modernizarea şi extinderea actualei uniuni vamale UE-Turcia”, se mai notează în raportul realizat de serviciile şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi de Comisia Europeană.

O scară mobilă de sancţiuni economice, care să fie folosite drept pârghie, ar putea include măsuri punitive împotriva unor indivizi, dar care ar putea merge până la sectoare importante precum energie şi turism, menţionează raportul, pregătit pentru summitul UE de joi şi vineri.

Citește și: Partidele de stânga au format noul guvern în Kosovo

„Dacă Turcia nu va acţiona constructiv în dezvoltarea unui parteneriat autentic cu UE, ar trebui transmis clar că acest lucru va avea consecinţe politice şi economice”, mai precizează documentul.

„Ar trebui să prevedem măsuri restrictive inteligente, care pot fi crescute în intensitate, dar totuşi reversibile, construind pe cele deja existente”, mai menţionează raportul, referindu-se la interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor în cazul a doi cetăţeni turci din cauza explorărilor din Mediterana de Est pentru descoperirea unor zăcăminte de hidrocarburi.