DISTRIBUIȚI
english.republika.mk

Comisia Europeană a anunţat luni un sprijin imediat pentru Balcanii de Vest în sumă de până la 38 de milioane de euro pentru ca statele din regiune să facă faţă situaţiei de urgenţă din domeniul sănătăţii cauzate de coronavirus, informează un comunicat al Reprezentanţei CE în România, potrivit agerpres.

„Europa se confruntă cu o criză fără precedent a sănătăţii publice, dar chiar şi în această perioadă dificilă vom fi întotdeauna alături de partenerii noştri din Balcanii de Vest, al căror loc este în Uniune. Ne vom ajuta partenerii să îşi acopere nevoile urgente în ceea ce priveşte sistemele de sănătate, precum şi să promoveze măsuri pe termen mai lung pentru a atenua impactul socio-economic al crizei şi a sprijini IMM-urile din regiune”, a declarat comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi.


Citește și : UK aprobă un dispozitiv respirator pentru tratarea cazurilor de COVID-19 în afara secţiilor ATI

La cererea partenerilor, CE a răspuns astfel nevoilor urgente prin sprijinirea furnizării de dispozitive medicale şi echipamente, cum ar fi aparatele de ventilat mecanic, trusele de laborator, măştile, ochelarii, combinezoanele şi costumele de siguranţă.

UE va sprijini Albania şi Macedonia de Nord pentru a acoperi nevoile imediate ale sistemelor lor de sănătate publică cu până la 4 milioane de euro pentru fiecare, în timp ce Bosnia şi Herţegovina va primi 7 milioane de euro. Muntenegru va beneficia de un sprijin de până la 3 milioane de euro, Kosovo va primi până la 5 milioane de euro, iar Serbia până la 15 milioane de euro, fiind ţara cea mai afectată până în prezent.

CE a anunţat că va include, de asemenea, Balcanii de Vest în iniţiativele UE de combatere a crizei, cum ar fi sistemele comune de achiziţii publice pentru echipamente individuale de protecţie, şi a accelerat punerea în aplicare a unui proiect cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Acest proiect, avut în vedere iniţial pentru 2021, va consolida capacităţile de a supraveghea şi de a controla bolile transmisibile, va ameliora capacităţile de pregătire pentru situaţii de urgenţă sanitare şi va sprijini dezvoltarea sistemelor acestor ţări în ceea ce priveşte laboratoarele de microbiologie.

Citește și : Singapore anunță 35 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al coronavirusului, UE va redirecţiona, de asemenea, fonduri de la Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) pentru a sprijini eforturile de redresare a ţărilor partenere din Balcanii de Vest.

În acest scop, CE va mobiliza până la 46,7 milioane de euro pentru a sprijini redresarea socială şi economică a Albaniei, 73,5 milioane de euro pentru Bosnia şi Herţegovina, 50 milioane de euro pentru Muntenegru, în timp ce Macedonia de Nord va beneficia de 62 milioane de euro, Serbia de 78,4 milioane de euro, iar Kosovo va primi pâna la 63 milioane de euro.