DISTRIBUIȚI

Statele membre ale Uniunii Europene analizează mijloacele pentru a realiza achiziţii comune de muniţii pentru Ucraina, iar subiectul va fi pe agenda reuniunii de luni de la Bruxelles a miniştrilor europeni de Externe, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP, potrivit agerpres

Estonia le-a prezentat partenerilor propunerea unei alocări de patru miliarde de euro furnizată de statele membre prin Instrumentul European pentru Pace (IEP), fond folosit pentru achiziţii şi furnizarea de armamente Ucrainei. Donaţia va permite achiziţia unui milion de obuze de 155 mm.


Citește și : Kievul rămâne ferm: Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei înainte să înceapă negocierile

Potrivit premierului eston Kaja Kallas, mecanismul ar fi similar cu cel folosit pentru achiziţia de vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19.

„Luni, nu este aşteptată nicio decizie pe acest subiect”, au atras atenţia totuşi mai mulţi diplomaţi europeni, subliniind că numeroase puncte mai trebuie încă dezbătute.

„Este un bun punct de plecare, dar soluţia care va fi reţinută în cele din urmă ar putea fi extrem de diferită”, a rezumat unul dintre ei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va participa la reuniunea de la Bruxelles, în contextul apropierii momentului în care se împlineşte un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina.

„Sunt în favoarea propunerii Estoniei de a mobiliza industria de apărare europeană pentru a comanda, achiziţiona şi produce împreună muniţii”, a dat asigurări preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu pentru cotidianul francez Libération.

„Voi înainta propuneri operaţionale Consiliului European de la 23 martie”, a adăugat el.

Instrumentul European pentru Pace a deblocat deja 3,5 miliarde de euro în şapte tranşe de 500 de milioane de euro, iar statele au acceptat să acorde o donaţie suplimentară de două miliarde de euro.

Banii sunt folosiţi pentru a le rambursa statelor livrările de arme şi muniţie pentru Ucraina folosite din stocurile lor.

Bugetul IEP este suplimentat cu contribuţii de la state pe baza PIB-ului lor, iar principalii trei contributori sunt Germania, Franţa şi Italia.

Trei state – Austria, Irlanda şi Malta – nu contribuie la finanţarea furnizării de arme letale, iar contribuţiile lor sunt asigurate de celelalte 24 de state membre.

Citește și : Moscova confirmă numirile recente în fruntea districtelor militare ale Federaţiei Ruse

„Se poate creşte dotarea Instrumentului, dacă va fi necesar”, a spus vineri reprezentantul unei mari ţări din UE. Însă, pentru asta, va fi nevoie de acordul Celor 27.

„De la 24 februarie, începutul agresiuni ruse, Uniunea Europeană s-a adaptat situaţiei, aşa cum au arătat-o utilizarea Instrumentului pentru a furniza arme letale şi achiziţiile grupate de gaz. Pragmatismul a prevalat întotdeauna”, a subliniat diplomatul.