DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a afirmat marţi că podul care leagă Crimeea de Rusia, inaugurat de către preşedintele rus, Vladimir Putin, după patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, reprezintă ”o nouă încălcare a suveranităţii” Kievului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Rusia a construit această infrastructură ”fără consimţământul Ucrainei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Serviciului UE de Acţiune Externă. ”Aceasta constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.


Citește și :Reacția Arabiei Saudite după mutarea ambasadei americane la Ierusalim

Parisul a condamnat de asemenea construirea podului, care ”contribuie la privarea Ucrainei de un acces deplin şi de folosirea apelor sale teritoriale recunoscute pe plan internaţional”.

Franţa ”rămâne ferm ataşată restabilirii suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE francez, Agnes von der Muhll, într-un comunicat.

Citește și : Fâşia Gaza: Funerelii pentru palestinienii uciși de forţele israeliene în timpul protestelor de luni

Dna Von der Muhll şi-a exprimat regretul în legătură cu prezenţa unor aleşi francezi la ceremonia de inaugurare a podului, prezenţă pe care o consideră drept ”o iniţiativă personală”, ce ”nu poate angaja responsabilitatea autorităţilor franceze”.