DISTRIBUIȚI
spectator.co.uk

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un acord privind durata unei amânări a Brexit-ului, au anunţat surse europene, cu doar şase zile până la ieşirea programată a Regatului Unit din blocul comunitar, relatează DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorii la UE ai statelor membre s-au întâlnit vineri pentru a discuta solicitarea Marii Britanii de a amâna ieşirea sa din UE după data-limită actuală de 31 octombrie, după ce premierul britanic Boris Johnson a propus organizarea de alegeri anticipate în decembrie.


Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a calificat drept „excelente” discuţiile de vineri. „Lucrările vor continua în următoarele zile”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Două surse europene au precizat că o decizie va fi luată la începutul săptămânii viitoare.

Michel Barnier: Liderii europeni nu pot estima durata amânării procesului Brexit

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a informat vineri că liderii statelor europene nu pot preconiza durata de timp acordată extinderii procesului Brexit, din cauza incertitudinii politicie interne din Marea Britanie, relatează cotidianul The Guardian, potrivit mediafax.

Michel Barnier a comunicat că liderii de la Bruxelles nu pot transmite o decizie finală privind durata de timp acordată viitoarei amânării a procesului Brexit și nu vor transmite una până săptămâna viitoare, dată fiind dezbaterea internă din Marea Britanie pe fondul propunerii premierului Boris Johnson de a organiza alegeri parlamentare anticipate.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

Negociatorul delegat al UE a transmis poziția liderilor europeni la scurt timp după reuniunea ambasadorilor statelor membre, de la Bruxelles, în cadrul căreia deși au avut loc discuții „excelente”, „nicio decizie” nu a fost luată în privința termenului acordat.

Decizia privind oferta de extindere a termenului de ieșire a statului britanic din Blocul comunitar ar putea fi transmisă la începutul săptămânii viitoare, după ce Parlamentul de la Londra va vota asupra propunerii prim-ministrului Johnson de a organiza alegeri anticipate.

Majoritatea statelor membre sunt dispuse să accepte termenii extinderii solicitate de Boris Johnson, printr-o scrisoare trimisă sâmbătă Bruxellesului în care este stipulată o posibilă amânare a procesului Brexit până la 31 ianuarie.